Ποιοί είμαστε | Animal Medical Center
  • Επιστημονικός Συνεργάτης – Παθολογία – Γαστρεντερολογία
  • Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας Ζώων Συντροφιάς, Τμήμα Κτηνιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
  • Adjunct Assistant Professor, College of Veterinary Medicine and Biomedical Sciences, Texas A&M University, USA
  • Διδάκτωρ Παθολογίας/Διατροφής, Texas A&M University, Texas, USA
  • Διδάκτωρ Παθολογίας, Ludwig-Maximilian University, Munich, Germany

 

Ο Πάνος Ξενούλης είναι διδάκτωρ κτηνιατρικής ειδικευμένος στην παθολογία ζώων συντροφιάς. Πρόσφατα εκλέχθηκε Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας Ζώων Συντροφίας στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου και διδάσκει εσωτερική παθολογία σε φοιτητές του 4ου και του 5ου έτους. Ταυτόχρονα, βλέπει παθολογικά περιστατικά στο Animal Medical Center, δίνει συχνά διαλέξεις σε κτηνιάτρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα.

 

Ο Πάνος Ξενούλης αποφοίτησε απο το Τμήμα Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2003. Την ίδια χρονιά πήγε για σύντομο χρονικό διάστημα σαν επισκέπτης κτηνίατρος στις κτηνιατρικές σχολές των πανεπιστημίων Cornell University (Ithaca, New York), University of Pennsylvania (Philadelphia, Pennsylvania), και Virginia Tech (Blacksburg, Virginia) στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.  Το 2004 έγινε δεκτός για την εκπόνηση διακτορικής διατριβής στο Department of Small Animal Clinical Sciences, College of Veterinary Medicine and Biomedical Sciences, Texas A&M University (College Station, Texas) των Ηνωμένων Πολιτειών σε συνεργασία με την κτηνιατρική σχολή του πανεπιστημίου Ludwig-Maximilian Universitat του Μονάχου. Η διατριβή του είχε σαν αντικείμενο μεταβολικά και ηπατικά νοσήματα του σκύλου και ολοκληρώθηκε το 2008. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε την εκπόνηση δεύτερης διαδακτορικής διατριβής στο πανεπιστήμιο Texas A&M University με θέμα την παγκρεατίτιδα του σκύλου σε συνδυασμό με διατροφή και νοσήματα μεταβολισμού των λιπιδίων, η οποία ολοκληρώθηκε το 2011.

Κατά την οκταετή παραμονή του στις ΗΠΑ, η βασική του εκπαίδευση και ενασχόλησή του ήταν σχετικές με την εσωτερική παθολογία και τη διατροφή τόσο του σκύλου όσο και της γάτας, με ιδιαίτερη εξειδίκευση στην γαστρεντερολογία, την ενδοκρινολογία, τα ουρολογικά και τα μεταβολικά νοσήματα, καθώς και με τη διατροφική αντιμετώπιση συγκεκριμένων νοσημάτων. Η ερευνητική και κλινική του δραστηριότητα στον τομέα της παθολογίας και της διατροφής τον έχουν κάνει να ξεχωρίσει στον κτηνιατρικό χώρο σε διεθνές επίπεδο.

Έχει συμμετάσχει σε πάνω από 30 διεθνή (κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής) και 10 Ελληνικά κτηνιατρικά συνέδρια. Έχει παρουσιάσει εργασίες του και έχει συμμετάσχει ως επίσημος προσκεκλημένος ομιλιτής πανω σε θέματα παθολογίας του σκύλου και της γάτας σε πάνω από 15 συνέδρια στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Νότιο Αμερική, σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στην Ελλάδα. Έχει συγγράψει και δημοσιεύσει πάνω από 50 επιστημονικές εργασίες στα πιο έγκυρα διεθνή κτηνιατρικά περιοδικά, ενώ πάνω από 60 περιλήψεις εργασίων του έχουν δημοσιευτεί σε πρακτικά συνεδρίων. Επίσης, έχει συγγράψει, μετά από πρόσκληση, περισσότερα από 15 κεφάλαια σε έγκυρα αγγλόγλωσσα βιβλία κτηνιατρικής παθολογίας και χειρουργικής. Είναι κριτής επιστημoνικών εργασιών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά από το 2007 και αποτελεί μέλος της συντακτικής ομάδας του έγκριτου διεθνούς κτηνιατρικού περιοδικού The Veterinary Journal από το 2012.

Το 2009 έλαβε το βραβείο του καλύτερου διδακτορικού φοιτητή απο την κτηνιατρική σχολή του πανεπιστημιόυ Texas A&M University, ενώ το 2011 έλαβε το βραβείο διακεκριμένου διδακτορικού φοιτητή σε πανεπιστημιακό επίπεδο απο το ίδιο πανεπιστήμιο (το οποίο διαθέτει πάνω από 6000 μεταπτυχιακούς φοιτητές). H εργασία του “Lipid metabolism and hyperlipidemia in dogs” έλαβε το πρώτο βραβείο για το 2010 από το έγκυρο διεθνές κτηνιατρικό περιοδικό The Veterinary Journal.  Είναι μέλος του Comparative Gastroenterology Society, του European Society of Veterinary Internal Medicine, του Society for Comparative Endocrinology, της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς, καθώς και του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.  Τέλος, έχει επιλεγεί ως μέλος του Who’s Who In America.