Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Η παρουσία αίματος στα κόπρανα του σκύλου οφείλεται  συνήθως σε  αιμορραγία  του παχέος εντέρου ή/και του ορθού. Δεν θα πρέπει να συγχέεται με την μέλαινα κένωση, η οποία αναφέρεται στην εμφάνιση κοπράνων τα οποία έχουν μαύρο χρώμα (η παρουσία απλά σκουρόχρωμων κοπράνων επίσης δεν πρέπει να συγχέεται με τη μέλαινα) . Πρόκειται για μια διαφορετική παθολογική κατάσταση η οποία  παρατηρείται συνήθως όταν υπάρχει αιμορραγία από τον οισοφάγο, το στόμαχο, ή/και το λεπτό έντερο.

Ο ιατρικός όρος που αναφέρεται στην εμφάνιση έντονου κόκκινου αίματος στα κόπρανα σκύλου είναι η αιματοχεζία.

Αιτίες

Η αιματοχεζία (αίμα στα κόπρανα) είναι ένα σύμπτωμα το οποίο μπορεί να προκύψει σαν αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών αιτίων π.χ. από τραυματισμό του παχέως εντέρου (όπως συμβαίνει από την κατανάλωση σκληρών αντικειμένων ή κόκκαλων), από την παρουσία παρασίτων στον παχύ έντερο, όπως επίσης και από την παρουσία πολύ σοβαρών παθολογικών καταστάσεων όπως είναι οι νεοπλασίες (καλοήθεις ή κακοήθεις)του παχέως εντέρου και του ορθού.

Όταν η αιματοχεζία είναι επίμονη ή διαλείπουσα (δηλαδή υποχωρεί και επανεμφανίζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα), τότε θα πρέπει ο σκύλος ή η γάτα να επισκέπτεται τον κτηνίατρο ώστε να γίνει διαγνωστική διερεύνηση του αιτίου ώστε να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Παρακάτω αναφέρονται ορισμένα από τα συνήθη αίτια παρουσίας αίματος στα κόπρανα σκύλου και γάτας :

  • Κατανάλωση σκληρών αντικειμένων (κόκκαλα, ξύλα, πλαστικά κλπ)
  • Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου
  • Διατροφική δυσανεξία ή αλλεργία
  • Βακτηριακές, ιογενείς ή παρασιτικές λοιμώξεις
  • Πολύποδες
  • Διαταραχές πήξης του αίματος
  • Κολίτιδα
  • Νεοπλασίες του παχέος εντέρου ή του ορθού
  • Έλκη στο παχύ έντερο
  • Εγκολεασμός του εντέρου
  • Ρήξη του εντέρου από τραυματισμό
  • Αποστήματα των περιπρωκτικών αδένων

Περιστατικό Σκύλου με Αίμα στα Κόπρανα

Ο Νόρμαν, ένας γλυκύτατος σκύλος Golden Retriever, παραπέμφθηκε στο Animal Medical Center επειδή παρουσίαζε αίμα στα κόπρανα τους τελευταίους 2 μήνες.

Πριν από την επίσκεψη στο κτηνιατρείο μας οι κηδεμόνες του Νόρμαν επισκέφτηκαν και άλλους κτηνιάτρους οι οποίοι πραγματοποίησαν πλήθος εξετάσεων (αιματολογικών, βιοχημικών και κοπρανολογικών), καθώς επίσης και ακτινογραφίες και υπέρηχο κοιλίας. Όλα τα παραπάνω δεν έδειξαν τίποτα παθολογικό. Οι φαρμακευτικές αγωγές οι οποίες είχαν δοκιμαστεί μέχρι τότε (αντιβιοτικά, αντιπαραστικά, αλλαγή τροφής) επίσης δεν είχαν οδηγήσει σε καμία βελτίωση. Κατά την κλινική εξέταση στο Animal Medical Center διαπιστώθηκε η παρουσία μικρής μάζας στην τελική μοίρα του παχέως εντέρου η οποία, ενώ δεν ήταν εμφανής εξωτερικά, κατά τη διάρκεια της ψηλάφησης  προέβαλε και προς τα έξω όπως φαίνεται στις φωτογραφίες.

Στη συνέχεια διενεργήθηκε κολονοσκόπηση για τη διερεύνηση της πιθανής ύπαρξης και άλλων μαζών καθώς και για και τη διερεύνηση του μεγέθους της μάζας. Κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης λήφθηκαν  βιοψίες  για ιστοπαθολογική εξέταση.

Η διάγνωση ήταν συμβατή με πολύποδα του παχέος εντέρου ο οποίος και αφαιρέθηκε χειρουργικά.

Ο Νόρμαν, είναι πλέον απόλυτα υγιής!

Write a comment:

Your email address will not be published.