παχυσαρκια γατας

Τι είναι η Παχυσαρκία;

Ως παχυσαρκία ορίζεται η μη φυσιολογική ή υπερβολική συσσώρευση λίπους σε έναν οργανισμό. Μια γάτα θεωρείται υπέρβαρη όταν ζυγίζει 10-20% περισσότερο από το ιδανικό σωματικό της βάρος και παχύσαρκη όταν ζυγίζει περισσότερο από 20% του ιδανικού σωματικού της βάρους.

Η συχνότητα εμφάνισης της παχυσαρκίας φτάνει σε ποσοστά επιδημίας και σε ορισμένες  μελέτες  αναφέρεται ότι φτάνει έως και το 63% των γατών στις ανεπτυγμένες  χώρες.

Ποιοι είναι οι Κίνδυνοι της Παχυσαρκίας στα Ζώα;

Η παχυσαρκία ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία των κατοικίδιων μας, όπως η χρόνια φλεγμονή, η εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη, η ηπατική λιποείδωση, η αρθρίτιδα, οι νεοπλασίες, το σύνδρομο της κατώτερης ουροφόρου οδού κ.ά.

Προδιάθεση εμφανίζουν οι γάτες μέσης ηλικίας (8-12 ετών) που είναι στειρωμένες και ζουν αποκλειστικά μέσα  στο σπίτι. Δεδομένου ότι πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι το 16-63% των γατών στον δυτικό κόσμο είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πλέον θεωρείται το δεύτερο συχνότερο πρόβλημα υγείας στις γάτες. Επιπλέον, παχύσαρκες γάτες έχουν τριπλάσιες πιθανότητες θανάτου σε σχέση με μη παχύσαρκες γάτες.   

Η παχυσαρκία ουσιαστικά προκαλείται από μακροχρόνια θετικό ενεργειακό ισοζύγιο. Αυτό πρακτικά συμβαίνει όταν ένας οργανισμός λαμβάνει περισσότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνει σε χρόνια βάση.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν  πως η σωματική άσκηση και οι διατροφικές  συνήθειες  που ακολουθούν οι ιδιοκτήτες αντικατοπτρίζονται στις συνήθειες των κατοικίδιων τους και συχνά προμηνύουν την εμφάνιση  παχυσαρκίας. 

Πως θεωρείται Παχύσαρκη μια Γάτα;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να καταλάβουμε αν η γάτα μας είναι υπέρβαρη ή παχύσαρκη. Συγκεκριμένα, υπάρχουν οπτικές ενδείξεις για να λάβουμε κάποιες πληροφορίες για την θρεπτική κατάσταση της γάτας μας.

Ξεκινάμε κοιτάζοντας την γάτα από πάνω με κατεύθυνση προς τα κάτω όταν στέκεται όρθια. Θα πρέπει να υπάρχει μια ελαφριά εσοχή στο σημείο μπροστά από τους μηρούς. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να το αντιληφθούμε εάν η γάτα έχει μακρύ τρίχωμα. Αν η περιοχή αυτή είναι πιο διογκωμένη, τότε η γάτα μπορεί να είναι υπέρβαρη.

Επίσης, υπάρχουν κάποιες βασικές τεχνικές ψηλάφησης που μας βοηθούν να αντιληφθούμε εάν μια γάτα είναι υπέρβαρη ή παχύσαρκη όπως επισημαίνεται στην παρακάτω εικόνα. 

παχυσαρκια γατας

Ωστόσο, η επιβεβαίωση για τον εάν μια γάτα είναι υπέρβαρη ή παχύσαρκη επιτυγχάνεται με μια επίσκεψη στον διατροφολόγο κτηνίατρο ο οποίος και θα σας καθοδηγήσει στη διαχείριση του βάρους του κατοικίδιού σας.

Περιστατικό Παχυσαρκίας Ζώου στο Animal Medical Center

Κάπως έτσι και η Κίρκη, η γατούλα της παρακάτω φωτογραφίας, επισκέφτηκε το κτηνιατρείο μας στην Αθήνα για τον ετήσιο κλινικό και εργαστηριακό έλεγχό της και διαπιστώθηκε πως έχει ξεπεράσει κατά πολύ το φυσιολογικό της βάρος.

χοντρη γατα
Η γλυκούλα Κίρκη μας

Βασικό πρόβλημα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ιδιοκτήτη, είναι η συμβίωση της γατούλας με άλλες δύο γάτες. Η Κίρκη προτιμά να καταναλώνει μέρος της τροφής των άλλων γατών και σε συνδυασμό με την μειωμένη κινητικότητά της και την συνεχή πρόσβασή της στην τροφή οδηγήθηκε στην παχυσαρκία.

Διατροφή Γάτας

Συζητήσαμε εκτενώς το πρόβλημα με την κηδεμόνα της και δρομολογήσαμε συγκεκριμένες διαγνωστικές εξετάσεις και ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής και άσκησης προκειμένου να μειώσουμε το βάρος της σε βάθος χρόνου.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι, όπως και στον άνθρωπο, η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό και συχνό πρόβλημα υγείας στη γάτα και ότι είναι απαραίτητη η άμεση αναγνώριση και αντιμετώπισή του από τον κτηνίατρο.

Επιπλέον, η ορθή και αποτελεσματική απώλεια βάρους απαιτεί λεπτομερή και εξατομικευμένη προσέγγιση και δεν επιτυγχάνεται με απλή μείωση της τροφής όπως συχνά συστήνεται στην πράξη.

Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας (ιδανικά εξειδικευμένο διατροφολόγο κτηνίατρο) για περισσότερες πληροφορίες.