ενδοσκοπηση κτηνιατρειο

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Το Animal Medical Center έκλεισε φέτος 8 χρόνια πετυχημένης λειτουργίας έχοντας προσφέρει υπηρεσίες σε δεκάδες συνεργάτες και πάνω από 8000 διαφορετικά ζώα. Ακολουθώντας τη συνεχή εξέλιξη του κλάδου μας σε παγκόσμιο επίπεδο, η κτηνιατρική κλινική μας από τότε που ξεκίνησε (το 2013) μέχρι σήμερα διαρκώς εξελίσσεται και πλέον προσφέρει ένα μεγάλο εύρος υπηρεσιών.

Μία από αυτές είναι και η οργάνωση και λειτουργία πλήρους Ενδοσκοπικής Μονάδας, η οποία έχει οργανωθεί με βάση τα πρότυπα των κορυφαίων κτηνιατρικών κλινικών της Αμερικής και επιβλέπεται από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Γαστρεντερολογίας και Παθολογίας, κ. Παναγιώτη Ξενούλη.

Ενδοσκοπική Μονάδα

Το Animal Medical Center είναι μία από τις ελάχιστες κτηνιατρικές κλινικές στην Ελλάδα που προσφέρει τη δυνατότητα ενδοσκοπήσεων του:

  • γαστρεντερικού σωλήνα
    • οισοφάγοσκόπηση
    • δωδεκαδακτυλοσκόπηση
    • κολονοσκόπηση
  • αναπνευστικού συστήματος
    • ρινοσκόπηση
    • τραχειοσκόπηση
    • βρογχοσκόπηση
  • ουροποιητικου συστήματος
    • ουρηθροσκόπηση
    • κυστεοσκόπηση

Η ενδοσκοπική μονάδα έχει οργανωθεί και επιβλέπεται από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Γαστρεντερολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Adjunct Assistant Professor Παθολογιάς του Πανεπιστημίου Texas A&M University, κ. Παναγιώτη Ξενούλη, ο οποίος ειδικεύεται στη Γαστρεντερολογία και τις Ενδοσκοπήσεις. Έχει εκπαιδευτεί στις Ενδοσκοπήσεις στις ΗΠΑ, σε μια από τις καλύτερες Πανεπιστημιακές Κλινικές (Texas A&M University) και είναι, αυτή τη στιγμή, ο μόνος κτηνίατρος με επίσημη μετεκπαίδευση στη Γαστρεντερολογία του σκύλου και της γάτας στην Ελλάδα.

            To Animal Medical Center διαθέτει βίντεο-ενδοσκόπια τελευταίας τεχνολογίας και διαφορετικών διαστάσεων (από 3 mm μέχρι και 13 mm διάμετρο και από 0,5 μέτρα μέχρι και 1,6 μέτρα) ώστε να είναι δυνατές οι ενδοσκοπήσεις διαφορετικών ανατομικών περιοχών (γαστρεντερικός σωλήνας, αναπνευστικό σύστημα, ουροποιητικό σύστημα) σε ζώα από 1 κιλό μέχρι και πάνω από 70 κιλά. 

Η ενδοσκόπηση αποτελεί μια γρήγορη, σχετικά οικονομική και μη επεμβατκή μέθοδο για την εκτίμηση του γαστρεντερικού σωλήνα. Η ενδοσκόπηση του γαστρεντερικού σωλήνα εφαρμόζεται παγκοσμίως σε εξειδικευμένα κέντρα σχεδόν σε επίπεδο ρουτίνας για τη διερεύνηση ζώων με αναγωγές, οξύ έμετο ή οξεία διάρροια, χρόνιο έμετο, χρόνια διάρροια ή/και απώλεια βάρους και για την υποψία ξένων σωμάτων. Επιτρέπει τη διερεύνηση συγκεκριμένων τμημάτων του γαστρεντερικού για την ανίχνευση μαζών, ελκών, ξένων σωμάτων, καθώς και τη λήψη βιοψιών χωρίς να απαιτείται θωρακοτομή ή λαπαροτομή.

Παρόλα αυτά, η ενδοσκόπηση αποτελεί ιδιαίτερα δύσκολη τεχνικά μέθοδο και για να διενεργηθεί σωστά και να οδηγήσει σε σωστή διάγνωση και θεραπεία απαιτείται ιδιαίτερη εκπαίδευση και πείρα από τον κλινικό.

Η διαδικασία της λήψης βιοψιών από το γαστρεντερικό σωλήνα είναι δύσκολη τεχνικά και έχει αποδειχθεί ότι τα δείγματα που λαμβάνονται από κτηνιάτρους με μικρή πείρα στις ενδοσκοπήσεις είναι συχνά μη διαγνωστικά. Απαιτείται λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή ώστε η διδικασία της ενδοσκόπησης να μη γίνεται χωρίς λόγο. Επιπλέον της λήψης βιοψιών, η ιστοπαθολογική εκτίμηση των βιοψιών αποτελεί ιδιαίτερα περίπλοκο θέμα.

Ο βαθμός εξεδίκευσης του παθολογοανατόμου παίζει σημαντικότατο ρόλο στη διάγνωση και σήμερα υπάρχουν παθολογοανατόμοι οι οποίοι εξειδικεύνοται σε συγκεκριμένο σύστημα ή ακόμα και σε συγκεκριμένο όργανο (π.χ. ήπαρ ή γαστρεντερικός σωλήνας). Το Animal Medical Center έχει εξασφαλίσει συνεργασία με τους καλύτερους παθολογοανατόμους στο κομμάτι της γαστρεντερολογίας στις ΗΠΑ, επιτυγχάνοντας έτσι την πιο έγκυρη διάγωνση για τα περιστατικά του.

Διαδικασία Παραπομπής για Ενδοσκόπηση

Για να παραπέμψετε ένα ζώο για ενδοσκόπηση στο Animal Medical Center παρακαλούμε ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

1. Τηλεφωνήστε μας στο 210 671 7031.

2. Ενημερώστε τη γραμματεία ότι ενδιαφέρεστε να παραπέμψετε ένα ζώο για ενδοσκόπηση και θα σας ενημερώσουμε για τα επόμενα βήματα (π.χ. αν χρειάζεται ραντεβού πριν την ενδοσκόπηση για αξιολόγηση ή αν θα προγραματιστεί απευθείας το ραντεβού για την ενδοσκόπηση καθώς και τι διαδικασία ακολουθείται για την προετοιμασία για την ενδοσκόπηση).

3. Στείλτε μας με email (theamcvets@gmail.com) τα αποτελέσματα όλων των διαγνωστικών εξετάσεων που έχουν γίνει καθώς και τα θεραπευτικά σχήματα που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.