Ξένο Σώμα στο Στομάχι Σκύλου - Συμπτώματα

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Το τηλεφωνικό κέντρο του Animal Medical Center δέχεται συχνά τηλεφωνήματα για περιστατικά όπου σκυλάκι τρώει και καταπίνει διάφορα αντικείμενα έχοντας αποτέλεσμα να καταλήγουν στο στομάχι ή στο έντερο του σκύλου.

Οι συνήθεις διάλογοι των ιδιοκτητών που μας αναφέρουν την κατάσταση, ξεκινούν την πρόταση τους με το «ο σκύλος μου έφαγε…» και καταλήγουν με κάτι… από τα παρακάτω (στις περισσότερες περιπτώσεις φυσικά):

ο σκύλος μου έφαγε…

  • Τσιγάρο
  • Πλαστικό
  • Σταφύλι
  • Χάπια
  • Γλυκό
  • Κόπρανα
  • Μυρμήγκια
  • Ποντικοφάρμακο
  • Ξύλο
  • Μέλισσα
  • Σοκολάτα
  • Κάρβουνο
  • Γυαλί

Ξένο Σώμα στο Στομάχι Σκύλου

Σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω αναφορές, αν έχουμε περιστατικό με ξένο σώμα στο στομάχι σκύλου, καταπιεί δηλαδή το ζώο ένα ξένο αντικείμενο, η κατάσταση μπορεί να γίνει άκρως επικίνδυνη και θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας.

Η εμπειρία που κατέχει η ομάδα των κτηνιάτρων μας στο Animal Medical Center, μας δίνει το προτέρημα να αντιμετωπίζουμε με επιτυχία παρόμοια περιστατικά.
Το συμβάν που θα αναλύσουμε παρουσιάστηκε στον μικρό μας Jerry, ένα ημίαιμο σκύλο ηλικίας 8 ετών.

Ο Jerry λοιπόν, προσκομίστηκε εκτάκτως στην κτηνιατρική κλινική μας, όταν η ιδιοκτήτρια του παρατήρησε πως δυσκολευόταν να περπατήσει και είχε χάσει την όρεξη του για φαγητό το πρωί της ίδιας ημέρας, παρουσιάζοντας δηλαδή συμπτώματα ανορεξίας.

Διάγνωση

Κατά την διάρκεια της κλινικής εξέτασης, η κτηνίατρός μας Σαββάκη Αριάννα, εντόπισε ότι ο σκύλος πονάει στην κοιλιά του, μία διαταραχή που ονομάζεται κοιλιακό άλγος. Ακολούθησαν αιματολογικές εξετάσεις και υπέρηχος κοιλίας.

Χειρουργείο Σκύλου

Ο υπέρηχος εντόπισε την παρουσία ενός ξένου σώματος στο λεπτό έντερο του σκύλου. Το εύρημα αυτό σηματοδότησε την ανάγκη για άμεση αναισθησία του Jerry ώστε να εισαχθεί στο χειρουργείο το συντομότερο δυνατό για εντεροτομή.

Ξένο Σώμα στο Στομάχι Σκύλου
τμήμα του εντέρου με ορατό το σχήμα από ξένο αντικείμενο

Στην επέμβαση που κάναμε, κάναμε μια τομή στο έντερο και αφαιρέσαμε το ξένο σώμα.

Η αποκάλυψη στο χειρουργείο του σκύλου, ήταν ότι τελικώς ο Jerry είχε φάει ένα πλαστικό καπάκι από μπουκάλι! (όπως φαίνεται και στην φωτογραφία)

Ο Σκύλος μου Έφαγε
ο σκύλος μου έφαγε… πλαστικό καπάκι!

Συμπτώματα – Άμεση Διάγνωση

Λόγω της άμεσης ανταπόκρισης της ιδιοκτήτριας και της ομάδας κτηνιάτρων του Animal Medical Center, το χειρουργείο έγινε την ίδια ημέρα, αποφεύγοντας έτσι την πιθανότητα σοβαρού τραυματισμού και νέκρωσης του εντέρου, μειώνοντας παράλληλα την πιθανότητα μετεγχειρητικών επιπλοκών.
Ο Jerry έχει πλέον επιστρέψει στο σπίτι του και ζει χωρίς προβλήματα που να οφείλονται στο παραπάνω γεγόνος.

Ξένο Σώμα στο Στομάχι Σκύλου – Συμπτώματα

Τα ξένα σώματα στο στομάχι ή στο έντερο είναι συχνά σε σκύλους και γάτες (ειδικά όταν είναι νεαρής ηλικίας). Ανάλογα με τον χρόνο κατάποσης και την φύση του ξένου σώματος αντιμετωπίζονται είτε προκαλώντας εμετό , είτε ενδοσκοπικά (αφαίρεση μέσω γαστροσκοπίου, δηλαδή γαστροσκόπηση) είτε χειρουργικά, όταν έχουν προχωρήσει πολύ μέσα στο έντερο, όπως στην περίπτωση του Jerry.

Έχει ενδιαφέρον ότι παρόλη τη σοβαρότητα της κατάστασης, o Jerry δεν εμφάνισε ποτέ εμετό ή διάρροια. Ακόμα λοιπόν και σχετικά ήπια συμπτώματα σε σκύλους ή γάτες μπορούν να συνδέονται με σημαντικές παθολογικές καταστάσεις.

Τα πιο συχνά συμπτώματα κατάποσης ξένου σώματος είναι η αδυναμία ή κατάπτωση, ο εμετός, η διάρροια, η σιαλόρροια, η ανορεξία καθώς επίσης και ο πόνος στην κοιλιά όπου παίρνουν μια περίεργη στάση σώματος, όπως η «στάση προσευχής» ή έχουν αυξημένη καμπυλότητα της πλάτης τους (καμπούριασμα).