Διάρροια Γάτας

Πότε είμαστε σίγουροι ότι έχει η γάτα μας διάρροια; 

Μπορεί η απάντηση στην ερώτηση αυτή να φαίνεται απλή όμως, οι περισσότεροι κηδεμόνες έχουν στο μυαλό τους τη διάρροια γάτας ως πολύ υδαρή μη σχηματισμένα κόπρανα.

Τι είναι η διάρροια

Στην πραγματικότητα, ως διάρροια περιγράφεται οποιαδήποτε περίπτωση στην οποία τα κόπρανα περιέχουν περισσότερο νερό απ’ ότι φυσιολογικά με αποτέλεσμα να είναι πιο μαλακά.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολλές διαβαθμίσεις μη φυσιολογικών κοπράνων (πχ μαλακά, πολτώδη κτλ.) και δεν είναι απαραίτητο να είναι εντελώς υδαρή για να τα θεωρήσουμε παθολογικά. Τα κόπρανα του ζώου μας φυσιολογικά πρέπει να είναι σχηματισμένα, σφιχτά και με ελάχιστα έως καθόλου κατάλοιπα όταν τα μαζεύουμε.

Διάρκεια της διάρροιας

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η διάρκεια της παρουσίας μη φυσιολογικών κοπράνων. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι κηδεμόνες γνωρίζουν καλά την εμφάνιση οξείας γαστρεντερίτιδας, όπου τα ζώα ξαφνικά εμφανίζουν συμπτώματα υδαρούς διάρροιας ή/και εμέτων.

Σε πολλές όμως περιπτώσεις, τα συμπτώματα έχουν χρόνια διαδρομή (διαρκούν εβδομάδες ή και μήνες) και σε αυτές τις περιπτώσεις η διάρροια εκδηλώνεται συχνά με κόπρανα τα οποία είναι απλά πιο μαλακά από το φυσιολογικό και ενδέχεται να μην είναι καθημερινά έτσι αλλά η διάρροια να εμφανίζεται μόνο κάποιες μέρες μέσα στο μήνα.

Συμπτώματα διάρροιας σε Γάτα

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε πότε τα κόπρανα του ζώου μας είναι μη φυσιολογικά διότι, σε πολλές περιπτώσεις, το υποκείμενο νόσημα που οδηγεί στα συμπτώματα είναι σοβαρό (ακόμα και αν τα συμπτώματα φαίνονται σχετικά ήπια) και η έγκαιρη διάγνωσή του είναι καίριας σημασίας για την εξέλιξή του.

Μαζί με τα ανθυγιεινά κόπρανα, οι γάτες με διάρροια μπορεί να έχουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Βλέννη ή αίμα στα κόπρανα
  • Σκουλήκια στα κόπρανα
  • Ατυχήματα στο σπίτι
  • Αφόδευση με αυξημένη συχνότητα
  • Καταπόνηση στην αφόδευση
  • Ναυτία ή έμετος
  • Απώλεια όρεξης
  • Κούραση ή αδυναμία
  • Κοιλιακό άλγος
  • Απώλεια βάρους

Συνίσταται να αναζητήσουμε βοήθεια από τον κτηνίατρο μας όταν η διάρροια είναι πλέον πολύ έντονη ή το ζώο μας εμφανίζει και άλλα συμπτώματα όπως εμέτους, ανορεξία, κατάπτωση κ.ά.

Κατά τη λήψη του ιστορικού διαπιστώνουμε συχνά ότι το πρόβλημα του ζώου μπορεί να έχει ξεκινήσει πολύ πιο πριν, αλλά σε μικρότερο βαθμό και έτσι να πέρασε απαρατήρητο. 

Τι να κάνετε εάν η γάτα σας έχει διάρροια

Πρώτον, αξιολογήστε τη συμπεριφορά της γάτας σας. Εσείς και μόνο εσείς γνωρίζετε πια είναι η φυσιολογική συμπεριφορά της. Παράλληλα με τις διάρροιες:

  1. Αισθάνεται καλά ή την βλέπετε περισσότερο κουρασμένη από το κανονικό;
  2. Έχει όρεξη για να φάει?
  3. Έχει διάθεση για παιχνίδι?
  4. Μήπως παρατηρείτε κάποια άλλα συμπτώματα που ξεφεύγουν από την καθημερινοτητά της?

Έχετε στο μυαλό σας πως αν μια περίπτωση διάρροιας γάτας είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, που υποχωρεί αυθόρμητα σε λιγότερο από λίγες ώρες και δεν περιλαμβάνει άλλα συμπτώματα, γενικά δεν αντιμετωπίζεται ως επείγουσα ανάγκη.

Περιστατικό διάρροιας σε Γάτα

Ο Πατατούλης, ο γατούλης ηλικίας 6 ετών που φαίνεται στη φωτογραφία, προσκομίστηκε στην κτηνιατρική κλινική μας επειδή έκανε εμέτους για έναν ολόκληρο μήνα. Οι έμετοι έγιναν πιο συχνοί και παράλληλα εμφάνισε αίμα στα κόπρανα.

Διάγνωση & Αντιμετώπιση της διάρροιας σε Γάτα

Κατά τη λήψη του ιστορικού διαπιστώθηκε ότι τον τελευταίο 1 χρόνο εμφάνιζε ορισμένες φορές μαλακά ή πολτώδη κόπρανα. Ακολούθησε γαστροσκόπηση, κολονοσκόπηση και λήψη βιοψιών για ιστοπαθολογική εξέταση, όπου ο Πατατούλης διαγνώσθηκε με ένα χρόνιο και σοβαρό νόσημα του εντέρου που ονομάζεται ιδιοπαθής φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

Με κατάλληλη θεραπευτική αγωγή και διατροφή τα συμπτώματα σταδιακά υποχώρησαν και ο Πατατούλης τώρα είναι χωρίς συμπτώματα.