Λοιμώδης Ηπατίτιδα Σκύλου

Η Bella, ένα πανέμορφο και γλυκύτατο σκυλάκι Pitbull, ηλικίας 7 ετών κάτοικος Καλλιθέας, προσκομίσθηκε στο Animal Medical Center ως επείγον περιστατικό επειδή εμφάνιζε ανορεξία, κατάπτωση και εμέτους τις τελευταίες 3 ημέρες.

Κλινική Εξέταση

Κατά την κλινική εξέταση που πραγματοποιήθηκε στο κτηνιατρείο μας διαπιστώθηκαν επιπλέον, πυρετός και πόνος στην ψηλάφηση της πρόσθιας κοιλίας. Σημείωση πως, η Bella είχε παραλείψει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τα τελευταία 6 χρόνια. Η αιματολογική και βιοχημική εξέταση έδειξαν έντονη λευκοπενία, θρομβοπενία και πολύ υψηλές τιμές στα ηπατικά ένζυμα και την χολερυθρίνη.

Η Bella δεν είχε κανένα παθολογικό εύρημα στις ακτινογραφίες, ενώ στον υπέρηχο που πραγματοποιήθηκε στο σκύλο, εντοπίσθηκε ήπια ηπατομεγαλία και πάχυνση στο τοίχωμα της χοληδόχου κύστης.

Ο σκύλος νοσηλεύτηκε αμέσως και από την τρίτη ημέρα νοσηλείας τα εργαστηριακά ευρήματα έδειξαν βελτίωση όλων των αιματολογικών και βιοχημικών παραμέτρων. Παρομοίως, η όρεξη και η διάθεση είχαν αποκατασταθεί.

Ωστόσο, στη φάση αυτή εμφανίστηκε έντονη θόλωση του κερατοειδούς χιτώνα του οφθαλμού. Η Bella τελικά έπασχε από ένα σχετικά σπάνιο στις μέρες μας αλλά σοβαρό (και συχνά θανατηφόρο) νόσημα ιογενούς αιτιολογίας που ονομάζεται Λοιμώδης Ηπατίτιδα.

πενταπλο εμβολιο σκυλου
Θόλωση του κερατοειδούς χιτώνα

Η εργαστηριακή επιβεβαίωση της λοιμώδους ηπατίτιδας είναι πολύ δύσκολη στην πράξη και απαιτεί εξειδικευμένες μοριακές τεχνικές και πολλές φορές βιοψίες από το ήπαρ και την χοληδόχο κύστη για απομόνωση του ιού. Ευτυχώς για την Bella τα πράγματα κύλησαν ιδιαίτερα καλά και κατάφερε να ξεπεράσει το νόσημα αυτό με την κατάλληλη αγωγή και νοσηλεία παρά τα σοβαρά προβλήματα.

Πενταπλό Εμβόλιο Σκύλου

Η περίπτωση της Bella μας θυμίζει για ακόμη μια φορά την σημαντικότητα ενός σωστού προγράμματος υποχρεωτικού εμβολιασμού του σκύλου μας το οποίο θα πρέπει να ακολουθείται αυστηρά για την πρόληψη σημαντικών λοιμωδών νοημάτων. Επίσης, μερικοί σκύλοι μπορεί να δείχνουν σχετικά ήπια συμπτώματα ενώ πάσχουν από σοβαρότατα νοσήματα.

Δεν πρέπει λοιπόν να καθυστερεί η προσκόμιση τους σε κτηνίατρο για την άμεση παροχή ιατρικής φροντίδας.