μυκητιαση σκυλου

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Τι είναι η Δερματοφυτίαση

Η δερματοφυτίαση στον σκύλο ή στη γάτα συγκαταλέγεται στις δερματικές παθήσεις σκύλων και είναι μια μολυσματική λοίμωξη του δέρματος, που προκαλείται από διάφορους τύπους μυκήτων, τα δερματόφυτα. Αντιπροσωπεύει μια από τις πιο σοβαρές και πολύ εύκολα μεταδιδόμενες λοιμώξεις του δέρματος τόσο στους σκύλους και τις γάτες και όσο και στα υπόλοιπα κατοικίδια ζώα όπως κουνέλια, ποντίκια, Hamsters κτλ.

Η σημασία αυτής της ασθένειας για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων βασίζεται στο ζωονοσογόνο δυναμικό του νοσήματος. Η πιο κοινή μόλυνση σε σκύλους και γάτες προκαλείται από τα γένη Microsporum (M.),  Trichophyton (T.).

Σε κατοικίδια ζώα τα οποία είναι υγιή ίσως και να μην χρειαστεί αγωγή δεδομένου ότι μπορεί να θεραπευτούν μόνα τους. Ωστόσο όμως, συνίσταται συνήθως η εφαρμογή θεραπείας για να αποφευχθεί η εξάπλωση της νόσου στο δέρμα των κατοικίδιων, όπως εξίσου σημαντικό να εμποδιστεί η μετάδοσή της Δερματοφυτίασης τόσο σε άλλα ζώα όσο και στους ιδιοκτήτες τους.

Η ασθένεια είναι πιο συχνή σε νεαρά, ανοσοκατεσταλμένα σκυλιά ή γάτες και ζώα που βρίσκονται σε περιόδους έντονου άγχους και stress.

Διάγνωση της Δερματοφυτίασης

Τα κλινικά σημεία μπορεί να περιλαμβάνουν οποιονδήποτε συνδυασμό αλωπεκίας, ερυθήματος, βλατίδων, υπερχρωμίας και κνησμού.

  • Η διάγνωση μπορεί να επιβεβαιωθεί κυρίως με την άμεση εξέταση των τριχών του δέρματος.
  • Η εκτενής δερματολογική εξέταση και η χρήση λυχνίας Wood’s μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναγνώριση τριχών για καλλιέργεια ή/και άμεση εξέταση.
  • Η καλλιέργεια μυκήτων μπορεί να καθορίσει εάν υπάρχουν σπόρια στο τρίχωμα και πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης για την οριστική διάγνωση και αντιμετώπιση του νοσήματος.

Δερματοφυτίαση σε Σκύλο – Αντιμετώπιση & Θεραπεία

Έτσι λοιπόν και ο σκύλος μας ονόματι Fuego προσκομίσθηκε πριν από περίπου 1 μήνα στο κτηνιατρείο μας στην Αθήνα με μία εντοπισμένη δερματική αλλοίωση στην εσωτερική επιφάνεια του οπίσθιου άκρου όπως φαίνεται στην φωτογραφία.

Δερματοφυτίαση
Δερματοφυτίαση σε Σκύλο

Ο Fuego ζει σε ένα πολύ προστατευμένο και καθαρό περιβάλλον και μέχρι τώρα είναι άριστος σε όλες του τις εργαστηριακές εξετάσεις και δεν έχει εμφανίσει κανένα απολύτως πρόβλημα. Ωστόσο, αυτή η εντοπισμένη αλλοίωση ανησύχησε ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες του.

Δερματόφυτα Σκύλου – Θεραπεία

Ο σκυλάκος μας, εκτός του ότι εμφάνισε αιφνιδίως την αλλοίωσης στο πόδι του, ενοχλούνταν ιδιαιτέρως και έγλειφε συνέχεια την συγκεκριμένη περιοχή. Μετά από εκτενή δερματολογική εξέταση στον σκύλο διαπιστώθηκε, στο πρώτο μέρος των εξετάσεων, πως πρόκειται για μία εντοπισμένη λοίμωξη του δέρματος.

Πραγματοποιήθηκε και καλλιέργεια του μύκητα για τα δερματόφυτα,
(ξύνοντας την προσβεβλημένη περιοχή με σκοπό να απομονωθούν ρινίσματα νυχιών που να περιέχουν αρκετές υφές μυκήτων για καλλιέργεια).

δερματοφυτα σε σκυλο μικροσκόπιο
Δερματόφυτα στο μικροσκόπιο

Το αποτέλεσμα από την καλλιέργεια για τα δερματόφυτα απαιτεί περίπου 20 ημέρες για την οριστική διάγνωση. Μέσα σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα ο Fuego ξεκίνησε άμεσα αγωγή για την βακτηριδιακή λοίμωξη.

Στην επανεξέταση-μετά το πέρας των 10 ημερών, η αλλοίωση στο δέρμα του σκυλιού είχε βελτιωθεί αισθητά, αλλά υπήρχε ακόμα μια ερυθρότητα στο δέρμα και μη επανέκφυση του τριχώματος. Σε διάστημα τριών ημερών μετά την επανεξέταση, βγήκε και το αποτέλεσμα της καλλιέργειας το οποίο μας διαβεβαίωσε πως ήταν ξεκάθαρα δερματοφυτίαση.

Ο Fuego ξεκίνησε αμέσως θεραπεία ενάντια στα δερματόφυτα με τα κατάλληλα φάρμακα και ενάμιση μήνα μετά επέστρεψα στο σπίτι του ξανά χαρούμενος που λύθηκε το δερματολογικό του πρόβλημα!